Claudie Bolster

Vrouw in de bouw


Als dochter uit een aannemersfamilie was ik al jong op de bouwplaats te vinden. Mijn vader nam mij mee naar zijn werk. Ik verzamelde suikerzakjes uit de keet, zette koffie voor de bouwvakkers en veegde de kale betonvloeren schoon. Mijn vader deed veel restauratiewerk. Uren heb ik mij vergaapt aan alle rijke details van majestueuze monumentale panden.

Pief

Op een zondag wilde mijn vader de bronbemaling in een bouwput controleren. Hij was destijds aan het werk op een 'geheim' militair terrein. Ik ging mee. Binnen een mum van tijd hadden soldaten ons in het vizier en werden wij onder schot gehouden. Omdat het weekeinde was, hadden wij ons moeten aanmelden. (De Koude Oorlog nog vers in het geheugen.) Er moest letterlijk per helikopter een hoge pief worden ingevlogen om ons te 'ontzetten'.

Dit is zo'n beetje het meest gekke dat ik heb meegemaakt. Maar mijn vader kan (tot huilen van het lachen toe) legio verhalen vertellen.

Wel heb ik als journalist dikwijls over de bouw, stedenbouw en (landschaps)architectuur mogen schrijven. De meest uiteenlopende onderwerpen hebben de revue gepasseerd. Van toekomstige architectonische iconen tot pas gestorte verdiepingsvloeren die inzakten. Ik pakte ze met veel interesse op.

Verhalen

De bouw is een vat vol verhalen. En niet alleen kroegpraat. Een nieuwbouwproject is zoveel meer dan de eerste paal, het hoogste punt en de oplevering. Er zijn veel meer aanknopingspunten voor een bericht (op sociale media), foto* of een feestje. Vooral als je mensen wilt enthousiasmeren, informeren of aan je wilt binden.

(* Ik werk samen met een ervaren bouwfotograaf.)

#bouw #architectuur #aannemer #tekstschrijverbouw #bouwjournalist

RECENTE BLOGS