Claudie Bolster

Het A, N, P?


ANP

'Radionieuwsdienst, verzorgd door het ANP.' Het ANP, zo bekend, maar hoe werkt dat eigenlijk? De letters staan voor het Algemeen Nederlands Persbureau. Oftewel, de belangrijkste nieuwsleverancier van Nederland. Zeven dagen in de week en 24 uur per dag.

Per jaar levert het ANP honderdduizenden nieuwsberichten, foto's, radiobulletins en videobeeld aan alle Nederlandse media. Ook een groeiend aantal bedrijven, organisaties en overheidsdiensten nemen af. Een enorm bereik dus.

De journalisten maken de nieuwsberichten. Ik ben er een van, voor de stad en provincie Utrecht. Ik schrijf over alles. Behalve sportinhoudelijk zeg ik er altijd maar bij. Zo kan het zijn dat je de ene dag naar Wilders op het bordes van het stadhuis in Utrecht staat te luisteren, vervolgens in de rechtbank zit voor een moord op een willekeurige dame op straat of zoek je naar bijzondere verhalen in nieuwsluwe periodes.

De berichten komen op het 'ANP-net'. De afnemers kunnen het artikel (en steeds vaker ook filmpjes) integraal overnemen of ombouwen tot hun eigen stuk. Soms krijgt het ANP de credits, de andere keer staat er een andere naam bij jouw tekst. Het mag allemaal.

Soms denken mensen dat je een persbericht naar het ANP kan sturen en dat dit dan integraal wordt geplaatst. (Of dat een ANP'er 'persberichten' schrijft.) Er is inderdaad een aparte betaalde dienst waar dit mogelijk is, maar in principe filteren de journalisten de vele honderden persberichten die per dag in de mailbox stromen. De meeste e-mails belandden in de prullenbak. Nieuwswaardige verhalen worden uitgezocht en verwerkt tot een artikel.

Ook via sociale media, tipgevers, telefoontjes, persbijeenkomsten, speurwerk, netwerken, de juiste agendavoering en ga zo maar door, komt het nieuws binnen. Het is onze taak dit snel, betrouwbaar en foutloos door te geven.

Een mooie, afwisselende taak. Je komt nog eens ergens en hebt op een feestje altijd wel iets te vertellen.

#ANP #Contentcreatie #Content #Contentmarketing #Nieuws #247 #Journalistiek #Journalist

RECENTE BLOGS